S’acosta l’hivern, baixen les temperatures, comencen les glaçades…

S’acosta l’hivern, baixen les temperatures, comencen les glaçades…

S’acosta l’hivern, baixen les temperatures, comencen les glaçades… Aquesta època suposa un desafiament per nosaltres i molt més  pels animals del nostre entorn. Normalment no ens parem a pensar que uns  dels que resulten més afectats són els ocells. Els ocells necessiten mantenir la seva temperatura corporal a uns 39 º , és una temperatura molt elevada i tot i tenir el cos recobert de plomes,  els canvis bruscos de temperatura els afecten molt, per això, és molt important que si a casa tenim un ocell en una gàbia, vigilem que  no estigui esposada a cap corrent d’aire ni al costat del radiador,  a la nit  s’ aconsella  tapar-la , o almenys una part,  amb una peça de cotó fi o una tovallola.  Pel que fa als ocells silvestres, hi ha molta gent que té per costum posar menjar  i caixes nius als jardins i terrasses a la primavera. És una època que solem estar molt a fora i ens agrada gaudir de la visita dels ocells, no pensem però, que a les èpoques de més bonança climatològica els ocells  ja solen trobar  suficient menjar a la natura. Els ocells, durant tot l’any agraeixen que els posem menjar, però és en aquestes èpoques de fred, especialment si neva, que els ocells silvestres  realment ens necessiten. Durant els mesos de fred, les aus augmenten el seu metabolisme per mantenir la temperatura corporal, per això necessiten aliments més energètics que els proporcionin més calories i els permetin acumular greix per tal de poder aguantar millor les baixes temperatures. Tant important és que els posem menjar com aigua amb regularitat.  L’aigua els serveix per beure i per banyar-se.  Els hem de posar un recipient poc profund, amb l’interior que no patini o tingui una pedra on  puguin reposar. Els matins hem de comprovar que no s´hagi glaçat.

Pel que fa al menjar, cada espècie busca un determinat tipus d’aliment: uns granes, altres fruites, altres insectes. Com més varietat d’aliment els oferim, més diversitat d’ocells tindrem al nostre jardí. Els podem oferir engrunes de pa, o bé pa moll escorregut, un tros de poma o taronja, una mica d’arròs bullit, fruits secs sense sal… En aquestes èpoques són molt recomanables  les anomenades “boles de greix”, són unes boles elaborades amb diverses granes i trossos de cacauet, amassades amb greix refinat i posades dins una xarxa de plàstic. Aquesta xarxa va bé per poder-la penjar alhora que els ocells s’hi poden agafar per menjar. A part de les “boles de greix” i granes per ocells silvestres, a les botigues especialitzades es poden trobar molt tipus de menjadores, des de les més clàssiques fins a altres de disseny més actual. Si cal però, ens les podem fer nosaltres,  ja sigui una safata amb forats perquè s’escoli l’aigua o una mena de tub on el menjar va baixant a mesura que els ocells se’l mengen. Les podem  penjar, posar-les sobre  un pal o en qualsevol lloc que creiem que estaran protegides i els gats no hi pugin arribar. No tots els ocells els agraden les menjadores, per exemple, a les tórtores els agrada menjar a terra, per això a elles,  els podem deixar una mica de menjar a la gespa o sota d’un arbust.

També podem posar caixes nius, de ben segur a la primavera els seran útils  quan facin els nius. Si aconseguim  que els ocells freqüentin el nostres jardins, ara els ajudarem a sobreviure en aquesta època més desfavorable, però de ben segur que a part d’alegrar-nos amb la seva presència, a la primavera ens ho recompensaran ajudant-nos a combatre les plagues d’insectes que puguem tenir.

 

 

Montse Bartrolí

Col. 567